Geschiedenis

Het idee achter Sneekweek Fm is een jaar of vier geleden ontsponnen uit de geesten van de kernleden van Swfm, (dj John, Jort, BuiZ, ZonneHoedje). We houden allemaal van het water en van de sneekweek, en radio maken is dé hobby van John en die heeft dat allemaal met veel effect op ons overgebracht.

We begonnen zoals zoveel beginnen met een nieuw project, klein en amateuristisch. De geluidsstudio was in de slaapplaats van de boot geprojecteerd. Het was er zeer klein (ter vergelijking: je kan er nauwelijks met zijn tweeën slapen) zitten werd ook een probleem, dat kon het makkelijkst met het dakraam open. Wel was het erg leuk, we zonden gemiddeld een paar uurtjes per dag uit om brandstof te sparen en om zelf te gaan feesten. Toen heeft het brede sneekweekpubliek ons ook ontdekt.

Een selecte groep vaste trouwe luisteraars zit elk jaar weer te wachten tot de sneekweekjingles weer uit de radioboxen galmen. Het jaar daarop was het ook vrij kleinschalig, en beperkt door het slechte weer. Maar we hielden wel ludieke acties om onze zender te promoten, door de alom bekende ga-je-moeder-pesten stunt.

2004 was wel het jaar van verdere professionalisering om het zo te zeggen. Er werden voor het eerst op grote schaal foto's gemaakt van activiteiten rondom de zender. Het weer speelde ook erg mee. Verdere ludieke acties waren natuurlijk het proberen om boten vast te laten lopen aan de grond en het ter land ter zee achtige Winkelkar-met-zoveel-mogelijk-mensen-met-en-een-opblaaspop-hem-erin. Dat werd een groot succes en absoluut luisterdichtheidbevorderlijk. We maakten ook reclame in verschillende talen voor de radio, want meerdere nationaliteiten luisteren naar sneekweek Fm. Ook kwamen we als zender op voor onrecht, zo hebben we live op de radio gebracht hoe de Nynkeboot een andere boot wederrechtelijk mee het meer op nam. Verder kregen we over het land nog de nodige steun van het mobiele rapporteringteam onder leiding van Herman. Ook begonnen we te socialisen met de Jezustent medewerkers. Melrose met O was hét sneekweeklied van 2004.

In 2005 werd het allemaal nog wat professioneler door de studio in de kajuit te bouwen, zodat de slaapplaats vrij was.Wel was er voor het eerst livestream te volgen van de zender dankzij Timo ut Snits. Ook werden we gestoken in zelfontworpen polo's zodat we als SWFM promoteam over het starteiland konden jagen.

We troffen het toen alleen niet met het weer, ludieke acties werden door regen beperkt. Maar voor de radio was het niet verkeerd. Doordat we niet zoveel buiten de studio konden doen, was er meer ruimte voor betere programma's en betere programmering. Zo was dit het jaar van de geboorte van programma's als Rock de Boat(Buiz & Jan Ytzen) en Oud papier spaart bomen(Jort, ZonneHoedje, John), wat beide toch twee knallers werden. Ook bleef het verzoekplatenprogramma immens populair bij de luisteraars.

We hadden een van onze kernleden als deelnemer de sneekweek ingestuurd om zo inside information los te krijgen voor sneekweek Fm. Ook werden er voorzichtige stapjes gezet op het commerciële vlak, met reclame-inkomsten voor brandstof uit st. Nyk van de fiets en vatenfabrikant, en ook voor de snackboot. Ook waren we het eerste radiostation dat interviews mocht houden met leden van Jezustent staf. De reclamejingles waren werkelijk geweldig. Een dikke Duitse lul in de weg was het nummer van 2005.

Vorige Sneekweek, dat is het jaar des heeren 2006 geweest. Toen hadden we de kern uitgebreid met Kwak, die als Herman J Klabatski helemaal los ging op sneekweek Fm. Vorig jaar hebben we ook ludieke acties klaargespeeld. Zo was de stunt met broodje halve havenmeester, die als warme broodjes over de zender vlogen. Het vraag-je-plaat-aan programma werd gerestyled als Pirates of the Snitswike en werd mede door de bevlogen dj John een doorslaand succes. We boden met de programmering sterk tegenwicht tegen de muziek van Boten Anna die altijd gedraaid werd op het starteiland door goede muziek er tegenover te zetten. Drank geld en lekkere wijven werd zo'n beetje het sneekweek FM nummer samen met de Sneltrein naar Zandvoort. Deze jaargang werd ook begin gemaakt met het dagelijks bellen met de Brandaris tijdens Oud papier. Ook werden diverse gasten gebeld, zoals Eddy Kraan, wat een vaste gast had moeten worden van ons, maar hij was er niet altijd. Rock de Boat was met BuiZ weer vaste prik op de late avond. Nieuw was echter het programma Stemmingmakerij dat werd gepresenteerd door Jort en Zonnehoedje en vaak met vaste side kick John. Stemmingmakerij ging door tot diep in de nacht, vaak met live interviews, die we dankzij nieuwe en moderne apparatuur konden maken. Op commercieel gebied hadden we besloten niets te doen behalve als er iemand zich meldde als hoofdsponsor.

Het weer was niet super edoch ook niet verkeerd. We konden veel interviews maken en ook werd alles nu digitaal opgenomen. Door meer en betere apparatuur konden we nu ook monteren, wat geweldig was. Het Sneekweek Fm tentenkamp voor de kernleden en voor aangeklonterde fans en vrienden bereikte met meer dan zeven tenten een absoluut hoogtepunt. Ook werden met nieuwe side kicks als gebakken gare leuke quizzen georganiseerd in samenwerking met de Jezustent en onze eigen ideeën.

Hoogtepunt was toch wel het interview met Vivianne van 4 in het land. Heel assertief en inventief vonden we een weg om haar toch te pakken te krijgen terwijl zij interviews hield over het hele eiland. Het interview werd een daverend succes. Ook deden we uitslagen door de ether knallen om zo een nog breder publiek aan te trekken.

Dit was in het kort de ontstaansgeschiedenis van Sneekweek FM.

© ZonneHoedje 2006